HEALTH

COVID-19 en Diabetes

diabetes

Iedereen moet voorzichtig zijn met het vermijden van het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Als je diabetes type 1 of 2 hebt, moet je nog voorzichtiger zijn.

Uw risico om het virus op te lopen is niet groter dan dat van iemand anders. Maar je kunt ergere complicaties krijgen als je toch ziek wordt. Dat is vooral waar als je diabetes niet goed onder controle is.

Om je kans op besmetting te verkleinen:

Hou je afstand tot andere mensen.
Gebruik een goede hygiëne.
Houd uw bloedsuikerspiegel onder controle.
Heb een plan voor het geval je ziek wordt.

Diabetes en Coronavirus

Vroege studies hebben aangetoond dat ongeveer 25% van de mensen die naar het ziekenhuis gingen met ernstige COVID-19 infecties diabetes hadden. Mensen met diabetes hadden meer kans om ernstige complicaties te krijgen en te sterven aan het virus. Een van de redenen hiervoor is dat een hoge bloedsuikerspiegel het immuunsysteem verzwakt en het minder goed in staat maakt om infecties te bestrijden.

Het risico op een ernstige coronavirusinfectie is nog groter als je ook nog een andere aandoening hebt, zoals een hart- of longziekte.

Als je wel COVID-19 krijgt, kan de infectie je een groter risico geven op diabetescomplicaties zoals diabetische ketoacidose (DKA). DKA komt voor als er hoge gehaltes aan zuren, ketonen genaamd, in je bloed ontstaan. Het kan zeer ernstig zijn.

Sommige mensen die het nieuwe coronavirus krijgen, hebben er een gevaarlijke lichaamsbrede reactie op, sepsis genaamd. Om sepsis te behandelen, moeten artsen uw lichaamsvloeistof- en elektrolytniveau’s beheren. DKA zorgt ervoor dat u elektrolyten verliest, waardoor sepsis moeilijker te controleren is.

Tips om infectie te voorkomen
De beste manier om te voorkomen dat je ziek wordt, is om zo veel mogelijk thuis te blijven. In het kader van het Amerikaans Gehandicaptenbesluit hebben mensen met diabetes recht op “redelijke aanpassingen op het werk”. Dat omvat het recht om thuis te werken of ziekteverlof te nemen als je het nodig hebt.

Als u uit moet gaan, houd dan ten minste 6 meter afstand van andere mensen, en draag een doek gezichtsmasker. Was uw handen of gebruik vaak handdesinfecterende middelen terwijl u weg bent en wanneer u thuiskomt.

Was ook je handen voordat je jezelf een vingerstok of insulineshot geeft. Reinig elke plek eerst met water en zeep of met alcohol.

Om u te beschermen, moet iedereen in uw huis zijn handen vaak wassen, vooral voordat hij of zij voor het gezin kookt. Deel geen gebruiksvoorwerpen of andere persoonlijke spullen. En als iemand in uw huis ziek is, moet hij of zij in zijn of haar eigen kamer blijven, zo ver mogelijk van u vandaan. Ze moeten een stoffen gezichtsmasker dragen als je in dezelfde kamer moet zijn.

Uw COVID-19 Diabetesplan
Sociale afstands- en beschuttingsregels kunnen het moeilijker maken om de benodigdheden te krijgen die u nodig heeft. Zorg voor voldoende voorraad voor een paar weken, voor het geval je in quarantaine raakt.

Zorg ervoor dat je dat hebt:

Genoeg voedsel, vooral gezonde koolhydraten zoals volkorencrackers, groente- of noedelsoepen en ongezoete appelmoes.
Eenvoudige koolhydraten zoals honing, gesuikerde soda, vruchtensap of harde snoepjes voor het geval uw bloedsuikergehalte daalt.
Het maximale aantal navullingen dat u kunt krijgen van uw insuline en andere medicijnen
Extra lijmcagon en ketonstrips
Telefoonnummers van uw artsen en zorgverzekeraar
Medicare en enkele particuliere verzekeringsmaatschappijen dekken nu de kosten van telegezondheidsbezoeken. Dus als u vragen heeft voor uw arts, kunt u deze via videochat of telefoon stellen in plaats van het kantoor in te gaan.

Als u met uw arts praat, vraag het dan:

Hoe vaak u uw bloedsuiker en ketonen moet controleren
Hoe past u uw diabetes medicijnen aan als u ziek bent?
Welke verkoudheids- en griepmiddelen zijn veilig voor u om in te nemen…

Wat te doen als je ziek wordt
Als je je ziek gaat voelen, blijf dan thuis. Controleer je bloedsuikerspiegel vaker dan normaal. COVID-19 kan je eetlust verminderen en ervoor zorgen dat je minder eet, wat je niveau kan beïnvloeden. Je hebt ook meer vocht nodig dan normaal als je ziek bent. Houd water in de buurt en drink het vaak.

Sommige vrij verkrijgbare medicijnen die de virussymptomen verlichten, zoals koorts of hoest, kunnen uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Hoge doses aspirine of ibuprofen kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Acetaminofen kan valselijk hoge waarden veroorzaken op een continue glucosemonitor. Veel vloeibare hoest- en koude medicijnen hebben een hoog suikergehalte, waardoor uw bloedsuikerspiegel kan stijgen. Voordat u ze inneemt, dient u contact op te nemen met uw arts of diabetes-team. Vertel uw arts of u ze heeft ingenomen en uw bloedsuikerspiegel is niet meer onder controle.

Bel uw arts als u coronavirus-achtige symptomen krijgt, zoals een droge hoest, koorts of kortademigheid. Laat uw meest recente bloedsuiker- en ketonmetingen met uw arts delen.

Haal meteen medische hulp als u dat heeft:

Gematigde of grote ketonen
DKA-symptomen zoals vermoeidheid, zwakte, lichaamspijn, braken of buikpijn
Ernstige kortademigheid

Similar Posts