HEALTH

Vitamine D

vitamine-d

Vitamine D is nodig voor de regulering van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Het speelt ook een belangrijke rol bij het behoud van een goede botstructuur.

Blootstelling aan de zon is een gemakkelijke, betrouwbare manier voor de meeste mensen om vitamine D te krijgen. Blootstelling van de handen, het gezicht, de armen en de benen aan het zonlicht 2-3 keer per week gedurende ongeveer een vierde van de tijd die het zou kosten om een milde zonnebrand te ontwikkelen, zal ervoor zorgen dat de huid voldoende vitamine D produceert. Slechts 6 dagen van toevallige blootstelling aan de zon zonder zonnebrandcrème kan 49 dagen van geen blootstelling aan de zon goedmaken. Lichaamsvet werkt als een soort opslagbatterij voor vitamine D. Tijdens periodes van zonlicht wordt vitamine D in vet opgeslagen en komt dan vrij als het zonlicht weg is.

Een tekort aan vitamine D komt vaker voor dan je zou verwachten. Vooral mensen die niet genoeg zon krijgen, vooral mensen die in Canada en de noordelijke helft van de VS wonen, lopen een groot risico. Echter, zelfs mensen die in een zonnig klimaat leven kunnen risico’s lopen, mogelijk omdat mensen meer binnenshuis blijven, zich afdekken als ze buiten zijn, of een zonnescherm gebruiken om het risico op huidkanker te verminderen.

Oudere mensen lopen ook risico op een tekort aan vitamine D. Ze hebben minder kans om tijd in de zon door te brengen, hebben minder “receptoren” in hun huid die zonlicht omzetten in vitamine D, krijgen mogelijk geen vitamine D in hun dieet, kunnen moeite hebben met het absorberen van vitamine D, zelfs als ze het wel in hun dieet krijgen, en kunnen meer moeite hebben met het omzetten van voedingsvitamine D in een bruikbare vorm vanwege nierproblemen. In feite suggereren sommige wetenschappers dat het risico op een tekort aan vitamine D bij mensen boven de 65 jaar zeer hoog is. Maar liefst 40% van de oudere mensen die in een zonnig klimaat als Zuid-Florida leven, hebben mogelijk geen optimale hoeveelheden vitamine D in hun systeem.

Vitamine D-supplementen kunnen nodig zijn voor oudere mensen, mensen die in noordelijke breedtegraden leven, en voor mensen met een donkere huid die extra tijd in de zon nodig hebben, maar het niet krijgen. Praat met uw zorgverlener over de vraag of een supplement het beste voor u is.

Coronavirusziekte 2019 (COVID-19): Sommige deskundigen stellen voor om 2000 IE (50 mcg) vitamine D per dag in te nemen voor de preventie van COVID-19. Hoewel deze dosis vitamine D waarschijnlijk veilig is, zijn er geen goede gegevens die het voordeel voor COVID-19 ondersteunen. Als u ervoor kiest om vitamine D voor COVID-19 in te nemen, zorg er dan voor dat u ook gezonde leefstijlkeuzes en beproefde preventiemethoden volgt.

Hoe werkt het?

Vitamine D is nodig voor de regulering van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Het speelt ook een belangrijke rol in het behoud van een goede botstructuur.

Blootstelling aan de zon is voor de meeste mensen een gemakkelijke, betrouwbare manier om aan vitamine D te komen. Blootstelling van de handen, het gezicht, de armen en de benen aan zonlicht twee tot drie keer per week gedurende ongeveer een vierde van de tijd die het zou kosten om een milde zonnebrand te ontwikkelen, zal ervoor zorgen dat de huid voldoende vitamine D produceert.

Het is verbazingwekkend hoe snel voldoende vitamine D kan worden hersteld door het zonlicht. Slechts 6 dagen van toevallige blootstelling aan zonlicht zonder zonnebrandcrème kan 49 dagen van geen blootstelling aan zonlicht goedmaken. Lichaamsvet werkt als een soort opslagbatterij voor vitamine D. Tijdens periodes van zonlicht wordt vitamine D opgeslagen in vet vet en komt dan vrij als het zonlicht weg is.

Toch komt een tekort aan vitamine D vaker voor dan je zou verwachten. Vooral mensen die niet genoeg zon krijgen, vooral mensen die in Canada en de noordelijke helft van de VS wonen, lopen een groot risico. Vitamine D-tekort komt ook voor in een zonnig klimaat, mogelijk omdat mensen meer binnenshuis blijven, zich buitenshuis verbergen of tegenwoordig consequent gebruik maken van zonneschermen om het risico op huidkanker te verminderen.

Oudere mensen lopen ook risico op een tekort aan vitamine D. Ze hebben minder kans om tijd door te brengen in de zon, hebben minder “receptoren” in hun huid die zonlicht omzetten in vitamine D, krijgen mogelijk geen vitamine D in hun dieet, kunnen moeite hebben met het absorberen van vitamine D, zelfs als ze het wel in hun dieet krijgen, en kunnen meer moeite hebben met het omzetten van voedingsvitamine D in een nuttige vorm als gevolg van het ouder worden van de nieren. In feite is het risico op een tekort aan vitamine D bij mensen boven de 65 jaar zeer hoog. Verrassend genoeg heeft maar liefst 40% van de oudere mensen, zelfs in een zonnig klimaat als Zuid-Florida, niet genoeg vitamine D in hun systeem.

Vitamine D-supplementen kunnen nodig zijn voor oudere mensen, mensen die in noordelijke breedtegraden leven, en voor mensen met een donkere huid die extra tijd in de zon nodig hebben, maar het niet krijgen.

Similar Posts