HEALTH

Wat is hartfalen?

hartfalen

De naam van deze aandoening kan een beetje verwarrend zijn. Als je hartfalen hebt, betekent dat niet dat je tikker is gestopt met kloppen. Wat er echt aan de hand is, is dat uw hart niet zo goed bloed kan pompen als een gezond hart.

De kamers van uw hart kunnen reageren door zich uit te strekken om meer bloed door uw lichaam te pompen. Ze kunnen stijver en dikker worden. Dit helpt om het bloed een tijdje in beweging te houden, maar na verloop van tijd kunnen de hartspierwanden zwakker worden.

Uw nieren reageren door ervoor te zorgen dat uw lichaam zich vasthoudt aan water en zout. Er kan vocht in uw armen, benen, enkels, voeten, longen of andere organen ontstaan.

De American Heart Association en het American College of Cardiology hebben vier stadia van hartfalen gedefinieerd om mensen te helpen begrijpen hoe de aandoening in de loop van de tijd verandert en welke behandelingen voor elk daarvan worden gebruikt.

Wat zijn de oorzaken?

Hartfalen kan worden veroorzaakt door veel aandoeningen die het hart beschadigen.

Coronaire hartziekte is een probleem met de slagaders die het hart van bloed en zuurstof voorzien. Het betekent dat er minder bloed naar uw hartspier stroomt. Wanneer de slagaders zich vernauwen of verstopt raken, raakt uw hart uitgehongerd naar zuurstof en voedingsstoffen en kan het niet meer zo goed pompen.

Een hartaanval kan plaatsvinden wanneer een kransslagader plotseling geblokkeerd is, waardoor de bloedstroom naar uw hartspier stopt.

Cardiomyopathie is schade aan uw hartspier. Het kan worden veroorzaakt door slagader- of bloedstroomproblemen, infecties en alcohol- en drugsmisbruik. Andere ziekten of genetische problemen kunnen het ook veroorzaken. Zorg ervoor dat uw arts de gezondheidsgeschiedenis van uw familie kent.

Aandoeningen die het hart overbelasten zijn zaken als hoge bloeddruk, hartklepaandoeningen, schildklieraandoeningen, nieraandoeningen, diabetes of hartafwijkingen die u sinds uw geboorte heeft gehad.

Soorten hartfalen

Systolisch hartfalen treedt op wanneer uw hartspier niet met voldoende kracht knijpt. Als dat het geval is, pompt het minder zuurstofrijk bloed door uw lichaam.

Bij diastolisch hartfalen knijpt uw hart normaal, maar de hartkamer – de hoofdpompzaal – ontspant niet goed. Er kan minder bloed in uw hart komen en de bloeddruk in uw longen gaat omhoog. Als dat gebeurt, krijgt u vocht in uw longen, benen en buik.

Similar Posts