HEALTH

Hoe lang leeft het Coronavirus op oppervlakken?

coronavirus

Het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt verspreidt zich voornamelijk van persoon tot persoon. Wanneer iemand die geïnfecteerd is hoest of niest, stuurt hij druppels met het virus de lucht in. Een gezond persoon kan dan die druppels inademen. Je kunt het virus ook opvangen als je een oppervlak of voorwerp aanraakt waar het virus op zit en vervolgens je mond, neus of ogen aanraakt.

Coronavirus: Wat u moet weten

Het coronavirus kan uren tot dagen leven op oppervlakken zoals aanrechtbladen en deurknoppen. Hoe lang het overleeft hangt af van het materiaal waarvan het oppervlak is gemaakt.

Hier is een gids voor hoe lang coronavirussen — de familie van de virussen die COVID-19 veroorzaakt — kunnen leven op sommige van de oppervlakken die je waarschijnlijk elke dag aanraakt.

Houd in gedachten dat onderzoekers nog veel moeten leren over het nieuwe coronavirus. Maar je hebt waarschijnlijk meer kans om het op te vangen door in de buurt van iemand te zijn die het heeft dan door het aanraken van een besmette oppervlakte.

Verschillende soorten oppervlakken

Metaal
Voorbeelden: deurknoppen, sieraden, zilverwerk
5 dagen

Hout
Voorbeelden: meubilair, vlonders
4 dagen

Kunststoffen
Voorbeelden: melkcontainers en wasmiddelflessen, metro- en busstoelen, rugzakken, liftknoppen
2 tot 3 dagen

Roestvrij staal
Voorbeelden: koelkasten, potten en pannen, gootstenen, enkele waterflessen
2 tot 3 dagen

Karton
Voorbeelden: verzenddozen
24 uur

Koper
Voorbeelden: centen, theeketels, kookgerei
4 uur

Aluminium
Voorbeelden: frisdrankblikjes, aluminiumfolie, waterflessen
2 tot 8 uur

Glas
Voorbeelden: drinkglazen, maatbekers, spiegels, ramen
Tot 5 dagen

Keramiek
Voorbeelden: schalen, aardewerk, mokken
5 dagen

Papier
Voorbeelden: post, krant
De lengte van de tijd varieert. Sommige stammen van het coronavirus leven slechts enkele minuten op papier, terwijl andere tot 5 dagen leven.

Voedsel
Voorbeelden: afhaalmaaltijden, producten
Coronavirus lijkt zich niet te verspreiden via voedsel.

Water
Het Coronavirus is niet gevonden in het drinkwater. Als het wel in het water terechtkomt, filtert en desinfecteert uw plaatselijke waterbehandelingsinstallatie het water, wat eventuele ziektekiemen zou moeten doden.

Stoffen
Voorbeelden: kleding, linnengoed
Er is niet veel onderzoek naar hoe lang het virus op stof leeft, maar het is waarschijnlijk niet zo lang als op harde ondergrond.

Schoenen
Een studie testte de schoenzolen van medisch personeel in een Chinese ziekenhuis intensive care unit (ICU) en ontdekte dat de helft positief was voor nucleïnezuren van het virus. Maar het is niet duidelijk of deze stukjes van het virus een infectie veroorzaken. De algemene afdeling van het ziekenhuis, waar mensen met mildere gevallen waren, was minder besmet dan de IC.

Huid en haar
Er is nog geen onderzoek gedaan naar hoe lang het virus precies op je huid of haar kan leven. Rhinovirussen, die verkoudheid veroorzaken, overleven urenlang. Daarom is het belangrijk om uw handen te wassen of te desinfecteren, die het meest waarschijnlijk in contact komen met besmette oppervlakken.

Coronavirus Transmissie: Wat je moet weten

Wat je kunt doen
Om de kans op het vangen of verspreiden van het nieuwe coronavirus te verkleinen, reinigt en desinfecteert u dagelijks de gebruikelijke oppervlakken en voorwerpen in uw huis en op kantoor. Dit houdt in:

  • Werkbladen
  • Tabellen
  • Deurknoppen
  • Badkamerinrichting
  • Telefoons
  • Toetsenborden
  • Afstandsbedieningen
  • Toiletten

Gebruik een huishoudelijke reinigingsspray of reinigingsdoekje. Als de oppervlakken vuil zijn, maak ze dan eerst schoon met water en zeep en desinfecteer ze vervolgens.

U kunt ook een bleekoplossing maken die tot 24 uur goed is. Meng 5 eetlepels (een derde kopje) huishoudelijk bleekmiddel per liter water, of 4 theelepels per kwart water. Meng nooit bleekmiddel met ammoniak of een ander reinigingsmiddel. Laat reinigingsmiddelen of bleekoplossingen minstens 1 minuut op oppervlakken staan.

Houd oppervlakken schoon, zelfs als iedereen in uw huis gezond is. Mensen die geïnfecteerd zijn kunnen geen symptomen vertonen, maar ze kunnen het virus wel afstoten.

Was uw handen met zeep en warm water gedurende minstens 20 seconden nadat u de drogist of de supermarkt hebt bezocht of breng afhaalmaaltijden of een bezorgde krant mee.

Het is een goed idee om fruit en groenten onder stromend water te wassen voordat u ze eet. Schrob ze met een borstel of met uw handen om eventuele ziektekiemen aan het oppervlak te verwijderen. Als u een verzwakt immuunsysteem hebt, kunt u misschien ingevroren of ingeblikte producten kopen.

Er is geen bewijs dat iemand het virus uit de voedselverpakking heeft gehaald. Maar als je wilt, kun je de meeneemverpakkingen of kruidenierswaren afvegen en aan de lucht laten drogen.

Was of desinfecteer herbruikbare boodschappentassen na elk gebruik. Was gebruikte stoffen vaak met het warmste water dat de fabrikant aanbeveelt. Droog ze volledig af. Draag wegwerphandschoenen bij het hanteren van de was van een ziek persoon. Gooi ze weg als u klaar bent en was uw handen.

Het virus overleeft waarschijnlijk niet de tijd die nodig is om de post of andere verzonden artikelen te bezorgen. Het grootste risico komt van de persoon die ze aflevert. Beperk uw contact met bezorgers zoveel mogelijk. U kunt de pakketten ook een paar uur buiten laten staan of ze besproeien met een ontsmettingsmiddel voordat u ze naar binnen brengt. Was uw handen nadat u de post of een pakketje heeft behandeld.

Similar Posts